Esther Bruggink
 
Agenda and cv   Info Selection of Works   Reviews   Contact
 
 


`Marieke`, Schoonoord 2010


Dit kunstwerk is een eerbetoon aan “Marieke”, uit de volksvertelling “Ellert en Brammert”.

Het verhaal laat de psychologische ontwikkeling van een jonge vrouw naar volwassenheid, op symbolische wijze, zien.
Het kunstwerk toont het moment dat Marieke aan de rand van het, door de twee reuzen met draden bespannen, veld zit, hopend een glimp op te vangen van de reuzen.
Het glas onder de grond refereert aan de onpeilbare wereld van de reuzen, waarvan de glinstering de aandacht van het meisje heeft gewekt.
In dit moment van nieuwsgierigheid ligt de onvermijdelijke toekomst al op de loer.


“Rusalka”, 2006, Esther Bruggink

I would like to leave here, to escape from the watery depths, to become human and live in the golden sunshine!

“... zo zingt Rusalka in de gelijknamige opera van Dvorak. Deze opera gaat over het sprookje “De kleine zeemeermin”. Zij verlangt ernaar in een andere, dan haar oorspronkelijke wereld te leven. Dit verlangen is zo groot dat ze er zelfs haar stem en haar onsterfelijkheid voor over heeft. Juist door deze te grote opoffering verliest zij zichzelf en kan de prins naar wie zij zo verlangde haar niet serieus nemen. Vol verdriet lost zij op in het oneindige schuim van de zee.
De psychologische betekenis van sprookjes vormen vaak een bron van inspiratie voor mij. De kwetsbaarheid van de mens in zijn (onvervulbare) verlangen intrigeerd me.
De sculptuur “Rusalka” is gemaakt van transparant materiaal waar doorheen, afhankelijk van de lichtval, een structuur van aders of schubben te zien is. Haar longen zijn aan de buitenkant van het lichaam geplaatst. Hierdoor verwijzen ze enerzijds naar de vleugels van een engel waarmee zij naar een andere (droom)wereld zou kunnen vliegen, anderzijds tonen zij de kwetsbaarheid van de verlangende mens.
 
 
Powered By:  :: FotoPortfolios.nl